Vingården San Michele a Torri odlar traditionella grödor från regionen: och helt ekologiskt. Jessica, barnbarn till ägaren, och Leonard, chefen, ger oss en inblick i hur tradition kan kombineras med hållbarhet och modern teknik.
Sedan 1992 driver vingården ett helt ekologisk jordbruk. Det började med odlingen av en speciell druvsort för det traditionella Chiantivinet: en Sangiovese druvan. Idag har man utökat verksamheten och producerar man förutom huvudprodukterna vin och olivolja också skinka, bröd och honung. Bara vinodlingens yta sträcker sig över hela 55 hektar.
Att behålla det traditionella hantverket och vidareutveckla det med dagens teknologi; det är Jessicas farfar Paolos, ägaren av vingården, önskan. Jessica och Leonard leder företaget enligt denna ledstjärna. I sitt arbete att omsätta denna önskan till verklighet använder de bl.a. produkter från STIHL. Maskinerna med sin höga kvalitet ger den perfekta hjälpen i arbetsvardagen på gården.
När vinrankorna behöver en huskur med högsta precision, då använder man STIHLs sprutaggregat SR 450 på vingården. Med sprutaggregatet är det enkelt att sprida gödningen exakt dit den behövs. Doseringen kan ställas in stegvis och kan stängas av helt och hållet, helt efter behov. Som gödning används uteslutande biologiska produkter.
På vingårdens stora arealer dyker hela tiden också andra arbetsuppgifter upp. En ny planta måste planteras eller ett staket sättas upp. En maskin som jordborren STIHL BT 131 är vid sådana tillfällen en ovärderlig hjälp. „Det effektiviserar verkligen arbetet", säger Leonard.
Vingården är en besöksmagnet i regionen. På grund av det stora intresset kring produktionen erbjuder man numera olika rundvandringar och evenemang. Speciellt omtyckt är naturligtvis vinprovningen, tillsammans med provsmakning av andra traditionella produkter.
Mer information om "Fattoria" San Michele a Torri:
Följ med på byggandet av en gångväg uppe på svindlande höjder.