STIHL TIMBERSPORTS

Extremsportens moder på framfart i Sverige

Om TIMBERSPORTS

STIHL® TIMBERSPORTS® är en adrenalinfylld och spännande sport inom atletisk trädfällning där sågspån och träflisor ryker! Sporten har sitt ursprung i USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien när skogshuggare arrangerade yrkestävlingar för cirka 100 år sedan. Tävlingarna arrangerades lokalt och var prov på styrka och skicklighet. Vinnaren av tävlingarna ansågs vara bäst på sitt yrke.

Under åren har tävlingarna utvecklats till en professionell sport som idag finns över hela världen. Varje år arrangeras lokala och nationella tävlingar i 21 länder och internationella tävlingar som Champions Trophy och världsmästerskap i både individuella- och lagtävlingar. TIMBERSPORTS® lockar över 20 miljoner tittare i över 62 länder på Tv-kanaler som bland annat ABC, ESPN och TV2 Norge.

Totalt utövas sex grenar som kräver mod, styrka och teknik. Atleterna använder sig av sylvassa yxor, en motorsåg med 7,3 hästkrafter, en två meter lång handsåg och en monstermotorsåg med en motor från en jetski eller snöskoter på cirka 60 hästkrafter.

 

STIHL® TIMBERSPORTS® i Sverige
TIMBERSPORTS® kom till Sverige 2010 och sporten är på frammarsch med nya utövare för varje år. På Älvdalens Utbildningscentrum kan elever välja till kursen STIHL® TIMBERSPORTS® för att lära sig tekniken och utöva sporten. Kursen fortsätter att utveckla framtida stjärnor inom TIMBERSPORTS® och skolan har fostrat flera svenska talanger som idag tävlar internationellt.

I Sverige finns det 10 aktiva atleter som tävlar i STIHL® TIMBERSPORTS® och ännu fler som enbart utövar sporten i träningssammanhang eller via kursen på Älvdalens Utbildningscentrum. Sporten växer konstant och får allt mer uppmärksamhet från nya utövare, fans och i svensk media. Bland dagens atleter finns namn som Pontus Skye, Calle Svadling, Johannes Eriksson, Ferry Svan, Emil Hansson och lagkapten Hans-Ove Hansson.

De senaste två åren har det svenska landslaget kommit att bli en utmanare inom sporten. Med bättre placeringar, snabbare tider och tuffare motstånd är Sverige att räkna med internationellt. I träningssammanhang arrangeras resor och läger tillsammans med de främsta inom TIMBERSPORTS® från bland annat USA, Australien och Nya Zeeland.