Magnesiumkolv: Lättviktsmaterial för högre prestanda

En magnesiumkolv i en speciallegering gör motorsågen lättare och förbättrar samtidigt prestandan.

En man i skyddsutrustning bearbetar en fälld trädstam med en STIHL bensinmotorsåg MS 400 C-M med magnesiumkolv

Kolven är motorns hjärta

STIHL använder 2-taktsmotorer i sina motorsågar. Alla motorer har en kolv som överför sin rörelse till vevaxeln som i sin tur driver sågkedjan. En kolv utsätts för höga temperaturer och stora belastningar. Kolven är en central komponent i motorn och rör sig med ett högt varvtal som beroende på motormodellen kan ligga på runt 14 000 varv per minut. Kolven rör sig snabbt och kontinuerligt i motorns cylinder och ska utföra sitt arbete på ett felfritt sätt under maskinens hela livslängd. Motorsågens effekt beror i hög grad på kolvens funktion och belastningsförmåga. För denna komponent används uteslutande material med nödvändig motståndskraft och låg vikt.

De flesta kolvar i motorsågar är tillverkade av aluminium. Det är ett beprövat material med lång livslängd. Eftersom kolven som regel varken byts ut eller underhålls förväntas den ha minst samma livslängd som maskinen i sin helhet. Men tänk om det fanns ett ännu lättare material som klarar samma höga maxvarvtal? Vikten är inte märkbart lägre vid en direkt jämförelse. Däremot förbättras vikt-/effektförhållandet påtagligt. Den som dagligen arbetar med motorsågar behöver en modell med hög prestanda som samtidigt är bekväm. Vi har lanserat en produktnyhet som både minskar vikten och ökar prestandan.

Magnesiumkolv: Lättviktskonstruktion för kraftfulla maskiner

Frilagd magnesiumkolv i en STIHL bensinmotorsåg MS 400 C-M utan svärd

Som pionjär inom den tekniska vidareutvecklingen har vi satsat på att tillverka motorsågar med lättviktskomponenter. Resultatet är en kolv av en speciell magnesiumlegering som tillverkas i vårt eget pressgjuteri för magnesium med noggrann processtyrning. Magnesiumkolvar är lättare än kolvar av aluminium och når dessutom högre maxvarvtal. Det innebär högre prestanda vid ett bättre vikt-/effektförhållande och mindre vibrationer som överförs till användaren. Magnesiumkolven tillverkas med en speciell gjutmetod och härdas genom elektrolys – en kemisk process som gör kolvens yta robust och korrosionsbeständig. Resultatet är en komponent som uppfyller mycket högt ställda krav.

Det betyder att den nya komponenten i lättviktskonstruktion framför allt är lämplig för motorsågar som används av proffs i skogsbruket. I denna krävande miljö kommer fördelarna med nya magnesiumkolven helt till sin rätt.

För närvarande monteras den nya magnesiumkolven i en  av våra motorsågar, nämligen STIHL MS 400 C-M.

En man i skyddsutrustning bearbetar ett träd med en STIHL bensinmotorsåg MS 400 C-M med magnesiumkolv.

STIHL MS 400 C-M: Lättare och kraftfullare

Nya STIHL MS 400 C-M är världens första motorsåg som utrustas med magnesiumkolv som standard. Denna såg baseras på den beprövade tekniken i den liknande modellen MS 362 C-M som STIHL har uppgraderat. Magnesiumkolven har gjort det möjligt att ge MS 400 C-M större slagvolym. Den nya kolven är större, men inte tyngre tack vare det lättare materialet. På det sättet har effekten ökats med 0,5 kilowatt samtidigt som vikt-/effektförhållandet har blivit bättre.

Det betyder högre komfort och högre prestanda vid samma livslängd. Allt detta gör MS 400 C-M med sin goda prestanda enastående lämplig för krävande skogsarbete som exempelvis kvistning. En stark maskin i lättviktsutförande.

STIHL MS 400 C-M för professionella användare: Motorsåg med magnesiumkolv för högre prestanda.

STIHL MS 400 C-M i jämförelse

  MS 400 C-M MS 362 C-M MS 462 C-M
Vikt 5,8 kg 5,6 kg 6 kg
Effekt 4,0 kW 3,5 kW 4,4 kW
Vikt-/effektförhållande 1,45 kg/kW 1,6 kg/kW 1,4 kg/kW

Sammanfattning: Magnesiumkolv

  • Kolven är motorns hjärta. Den överför sin rörelse till vevaxeln som i sin tur driver sågkedjan.
  • På grund av de stora belastningar som kolven utsätts för är endast ett fåtal material lämpliga.
  • De flesta kolvar i motorsågar är tillverkade av aluminium.
  • Med MS 400 C-M lanserar STIHL den första motorsågen med magnesiumkolv på marknaden.
  • Den speciella magnesiumlegeringen gör kolven lättare än en aluminiumkolv, men lika temperaturstabil.
  • Magnesiumkolven uppnår högre maxvarvtal och därmed bättre prestanda.