Installationsguide för ¡MOW® robotgräsklippare

Med iMOW® sköter din gräsmatta sig själv, men korrekt installation av din robotgräsklippare är avgörande för det resultat du vill ha – vi berättar hur det går till.

En STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare i dockningsstation med slinga och bruksanvisning

Varför välja en robotgräsklippare?

En perfekt gräsmatta kräver regelbunden skötsel. Förenkla tillvaron med en robotgräsklippare som gör det enkelt att sköta gräsmattan – inte enbart genom automatisk klippning, utan även genom att göda gräsmattan med gräsklippet och samtidigt förse jorden med värdefulla näringsämnen. När du väl har ställt in din robotgräsklippare kommer gräset snabbt att se bättre ut än någonsin utan någon som helst ansträngning. När du installerar robotgräsklipparen ställer du bara in klipptiderna och klippområdet – iMOW® sköter resten. Vi guidar dig genom installationsprocessen för din iMOW® robotgräsklippare. 

Installation av robotgräsklippare: Göra det själv eller ta hjälp?

På begäran kan våra kvalificerade återförsäljare ta hand om hela installations- och inställningsprocessen. Att göra det själv är inte särskilt svårt – men det tar lite tid. Vi guidar dig genom installationsstegen för att göra din robotgräsklippare redo att användas. 

Bild tagen ovanifrån av en iMOW® robotgräsklippare, dockningsstation, slinga, handskar, manualer, installationskit samt penna och papper

Förberedelse

Innan du installerar din iMOW robotgräsklippare rekommenderar vi att du kör ett varv med din gamla gräsklipparen så att gräset blir 4 till 5 cm långt. Om marken är hård hjälper det till att vattna klippområdet – då blir det enklare att hamra ner fästpinnarna och fästena till dockningsstationen. 

Du behöver följande material för att installera din robotgräsklippare: 

 • Dockningsstation
 • Bruksanvisning och snabbguide
 • Hammare
 • Kombinationstång
 • Avisoleringstång
 • Penna och papper
 • Monteringssats

Välj en monteringssats i storlek S eller L beroende på gräsmattans storlek.

En STIHL-återförsäljare ritar upp klippytan för en STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare

Steg 1: kartläggning av klippområdet

Vi rekommenderar att du börjar med att rita upp gräsmattan och markerar fasta föremål i klippområdet, till exempel en gungställning. Ta med önskad plats för installation för dockningsstationen på din skiss och rita upp begränsningsslingans väg runt klippområdet. Vid läggning av begränsningsslingan ska du se till att den inte korsar någonstans. 

Kontrollpanelen på en STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare

Steg 2: Installation och grundinställningar

Installationsassistenten för STIHL iMOW® robotgräsklippare guidar dig genom alla nödvändiga steg för den första installationen. Den är enkel att använda och mycket intuitiv: först måste du ställa in språk, datum och tid – se till att datumet är rätt, annars kan du inte programmera robotgräsklipparen att arbeta när du vill.

En STIHL-återförsäljare monterar dockningsstationen för en STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare i en trädgård

Steg 3: installation av dockningsstation

När den inte tar hand om gräsmattan tillbringar din iMOW® robotgräsklippare sin tid i dockningsstationen där gräsklipparens batteri laddas automatiskt. Det finns flera saker att tänka på när du bestämmer dig för installationsplatsen för din dockningsstation. 

PlaceringInomhus eller utomhusTillgång till strömanslutningInga störningskällor
Direkt solljus kan orsaka temperaturökningar i gräsklipparen och leda till längre laddningstider för batteriet. Vi rekommenderar installation i ett skuggat, skyddat läge. Om det inte finns någon skuggig plats kan du montera ett skyddstak över dockningsstationen. Detta tillbehör gör att din robotgräsklippare är bättre skyddad mot väder och vind. Dockningsstationen ska placeras så att den syns tydligt och inte utgör en snubbelrisk.Robotgräsklipparen kan installeras inom eller utanför klippområdet. Båda installationsalternativen beskrivs i bruksanvisningen.Strömanslutningen måste vara tillräckligt nära dockningsstationen för att de nödvändiga strömkablarna ska kunna anslutas till både dockningsstationen och strömanslutningen – och strömkabeln får inte modifieras på något sätt. Vi rekommenderar att du använder ett uttag med överspänningsskydd.Metall, järnoxid och magnetiska eller elektriskt ledande material samt tidgare installerade begränssningsslingor kan störa klipparens funktion. Se till att eventuella störningskällor avlägsnas.

Begränsningsslinga för en STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare som installeras längs kanten på gräsmattan

Steg 4: installation av begränsningsslinga 

Begränsningsslingan talar om för robotgräsklipparen var den ska klippa. Dockningsstationen skickar en signal genom slingan som sedan tas upp av iMOW®.

Titta på våra videoinstruktioner för mer information om korrekt installation av begränsningsslingan runt klippområdet och hur du ansluter dockningsstationen. 

Viktiga punkter vid installation av begränsningsslinga

Hamra in fästpinnarna helt i marken och placera dem 28 cm från klippområdets gräns (eller 33 cm för iMOW® RMI 632). Du bör placera pinnarna med cirka en meters mellanrum.

Markera förbjudna områden runt alla föremål som robotgräsklipparen ska undvika, t.ex. rabatter och träd inom klippområdet eller hinder som är mindre än 8 cm höga (mindre än 10 cm för iMOW® RMI 6). Installation av avgränsade områden kräver vissa överväganden. 

En STIHL-återförsäljare använder kontrollpanelen på en STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare i en trädgård

Tips och försiktighetsåtgärder

Här är några extra råd att ta med i vår installationsguide. 

Ställa in klipphöjden

Under de första veckorna ska klipphöjden på robotgräsklipparen ställas in på 5 cm. Detta hjälper till att förhindra skador på begränsningsslingan innan den har letat sig ner i marken efter installationen och säkerställer även säker drift av din robotgräsklippare. Längre fram kan du välja en lägre klipphöjd om du vill. Vi rekommenderar att du låter gräset vara oklippt under längre torrperioder för att säkerställa att jorden inte torkar ut lika snabbt och undvika att gräset bränns sönder. 

Säkerhetsanvisningar

Robotgräsklipparen STIHL iMOW® uppfyller alla aktuella säkerhetsstandarder. Det är dock viktigt att komma ihåg följande: Undvik att vistas på gräsmattan när din iMOW® är aktiv och se till att inga barn eller djur befinner sig på gräsmattan under dessa tider.

Se till att din robotgräsklippare endast arbetar under dagen så att nattaktiva djur inte utsätts för fara. Din iMOW® kan utföra alla klipparbeten under dagen. 

Installation av robotgräsklippare via återförsäljare

Om du föredrar att låta en STIHL-återförsäljare sköta installationen är det enkelt ordnat. Våra lokala återförsäljare hjälper gärna till så att du kan koppla av när trädgårdssäsongen drar igång! 

Sammanfattning: installation av robotgräsklippare 

 • Förbered klippområdet genom att klippa gräset till 4–5 cm längd med en gräsklippare
 • Installationsmanualen för iMOW® vägleder dig genom installationen
 • Den perfekta platsen för dockningsstationen är en skuggig, plan plats med lämplig strömanslutning i närheten
 • Installera begränsningsslingan för att markera gränsen för området som ska klippas
 • Du kan också be en STIHL-återförsäljare att ta hand om installationen av din robotgräsklippare