Så förbereder du robotgräsklipparen för vinterförvaring

Vid den första frosten är det dags att förbereda och serva din robotgräsklippare inför vintern. Vår vägledning gör det enkelt att vintersäkra din robotgräsklippare.

 STIHL iMOW® robotgräsklippare 422 rengörs med en trasa och förbereds för vinterförvaring

Därför behöver din robotgräsklippare vintervila

Sent på hösten växer gräset i gräsmattan mycket långsamt och att klippa gräset vintertid tjänar inget till – faktum är att det kan skada gräsmattan eller robotgräsklipparen. När kylan kommer är alltså din trädgårdsassistent faktiskt välförtjänst av vintervila.

Låga temperaturer, snö och regn kan skada den känsliga elektroniken i din iMOW® – så du måste förvara den inomhus under vintern. Du bör även skydda laddningsstationen mot fukt när iMOW® vinterförvaras. 

När ska jag ställa undan min robotgräsklippare inför vintern?

Gräsmattans sista klippning bör ske före den första frosten, när temperaturen regelbundet ligger under 10 °C  – vilket vanligtvis är fallet i slutet av oktober eller början av november. Då är det dags att ta klipparen ur drift och förbereda den för vinterförvaring. 

STIHL iMOW® 422 robotgräsklippare i dockningsstation på en gräsmatta

På våren börjar gräset vakna från vintervilan och då behöver förstås robotgräsklipparen vara redo inför säsongens första klippning. 

När kan jag använda min robotgräsklippare igen efter vintern?

Det beror på rådande väderförhållanden och i vilken region du bor. Som en allmän regel är de första varmare soldagarna mellan mars och april startskottet för den nya trädgårdssäsongen – och det är då du vet att vintern definitivt är över. 

Vill du hellre att någon annan servar och vinterförvarar din robotgräsklippare? Våra STIHL-återförsäljare hjälper gärna till om du har frågor och kan vid behov utföra alla viktiga arbeten på din iMOW®. 

Förbereda robotgräsklipparen för vinterförvaring

Det krävs bara några få steg för att förbereda din robotgräsklippare för vinterförvaring. 

Vinterservice för din robotgräsklippare

Vi rekommenderar att du tar din robotgräsklippare till en STIHL-återförsäljare för en årlig kontroll under vintermånaderna. Detta inkluderar översyn av känsliga komponenter som batteriet, elektroniken och programvaran. 

Sammanfattning: förbereda din robotgräsklippare för vinterförvaring 

  • Frost och snö kan skada din robotgräsklippare – förvara den därför på en torr och varm plats under vintern
  • Du bör ta in din robotgräsklipparen senast i slutet av
  • hösten, innan de kallaste temperaturerna slår till
  • Se till att din iMOW® är i gott skick. Innan du ställer undan robotgräsklipparen för vintern bör du kontrollera att den inte är skadad och vid behov lämna in den till en av våra kvalificerade återförsäljare för reparation
  • Rengör robotgräsklipparen noggrant innan du ställer undan den för vintern
  • Förvara robotgräsklipparen på en torr, låsbar plats under vintern