Klippningsplan för ¡MOW® robotgräsklippare: ett dynamiskt schema för gräsmatteskötsel

När robotgräsklipparen är installerad är nästa steg att skapa ett klippschema som uppfyller dina behov. Sedan är det bara att köra igång!

En STIHL-återförsäljare sitter på huk för att justera inställningar på en STIHL RMI 422 iMOW® robotgräsklippare i en trädgård

Välj rätt robotgräsklippare

Det finns en robotgräsklippare som passar nästan alla trädgårdar, stora som små, eftersom ¡MOW®-modellerna kan hantera gräsmattor på upp till 5 000 m². Hur lång klipptid du behöver schemalägga beror på hur stor gräsyta klipparen behöver täcka.

ModellRMI 422RMI 422 PRMI 422 PCRMI 522 CRMI 632RMI 632 CRMI 632 PRMI 632 PC
Maximal gräsyta i m28001 5001 7002 1003 0003 2004 0005 000
Genomsnittlig klipptid per vecka*16 h25 h28 h35 h35 h38 h40 h50 h

*Under perfekta förhållanden (inga hinder, besvärliga former eller sluttningar i trädgården), i förhållande till angiven maximal yta.

En smartphone som visar iMOW®-appen

Du kan också välja alternativet Connect

Med C-modellerna i ¡MOW® RMI 4- och RMI 6-serien kan du använda appen för att justera många av inställningarna från din smartphone eller surfplatta – eller på själva maskinen. Det innebär att du kan skapa klippscheman, hämta statusrapporter och till exempel pausa eller starta om klippningen var du än befinner dig. Appen är intuitiv och extremt enkel att använda.

Robotgräsklipparens klippningsplan: ställa in de bästa tiderna för klippning

När robotgräsklipparen är klar börjar den arbeta enligt ett klippschema med aktiva tider som du ställer in. Under aktiva perioder kan robotgräsklipparen när som helst lämna dockningsstationen för att klippa gräsmattan. Aktiv tid omfattar alltså inte enbart klipp- och laddningsprocesser, utan även tomgångsfaser. Din robotgräsklippare planerar automatiskt att slutföra alla klipp- och laddningsprocesser under de tillgängliga tillåtna perioderna – men du kan också göra manuella justeringar av klippschemat. Observera eventuella regler och lagar när du ställer in aktiva tider – även tystgående robotgräsklippare måste följa lokala ljudbegränsningar.

Håll utkik efter igelkottar!

Husdjur är kanske inte de enda varelserna som gillar att hänga i din trädgård – den kan även vara hem för vilda djur som exempelvis igelkottar. En djurkamera som registrerar aktivitet i trädgården, även nattetid, kan bekräfta djurens närvaro och hjälpa dig att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Risken för att skada igelkottar är dock mycket mindre om din robotgräsklippare endast är aktiv dagtid eftersom igelkottar är nattaktiva och därmed är mer utsatta om du klipper gräsmattan i skymningen eller efter mörkrets inbrott. Mer information och råd om hur du använder ditt elverktyg på bästa sätt och skyddar djur finns i bruksanvisningen till din iMOW® robotgräsklippare.

Tänk på att igelkottar är en fridlyst art och måste bevaras. Det innebär att de inte får fångas eller avlägsnas från sin naturliga miljö. Självklart får man hjälpa sjuka eller skadade igelkottar – men de måste genast återföras till naturen efter att de har blivit friska igen. 

Aktiva tider för klippningsplan: arbetstimmar för din robotgräsklippare

När du skapar en klippningsplan bör klipptiden baseras på storleken på det område som ska klippas – din robotgräsklippare kommer alltså att behöva längre klipptider för att ta hand om större ytor. Eventuella laddningskrav måste också beaktas eftersom din robotgräsklippareautomatiskt räknar in laddning som aktiv tid. Se till att gräsmattan hålls fri från föremål som kan hindra robotgräsklipparens arbete när iMOW® är aktiv. Håll alltid barn och djur borta från robotgräsklipparen – det finns risk för personskada!

Regnsensor: skydda gräsklipparen och gräsmattan

Klippning under regn stör klippmönstret, gör att robotgräsklipparen blir smutsig mycket snabbare och ökar dessutom risken för att gräsrötterna skadas. Därför är din iMOW® robotgräsklippare utrustad med en viktig funktion – regnsensorn. Du kan välja känslighetsinställning från ”Klipp i alla väder” till ”Klipp endast i torrt väder”. När regnsensorn är påslagen slutar robotgräsklipparen att arbeta när det börjar regna och tar igen den förlorade tiden senare. Om du vill att gräsklipparen ska fortsätta gå trots vädret kan du naturligtvis enkelt justera sensorinställningen eller stänga av funktionen helt. Inbyggd appkommunikation innebär att alla iMOW® C-modeller även får aktuella väderprognoser online och dynamiskt integrerar dessa meteorologiska data i arbetsschemat.

En STIHL RMI 422 iMOW® robotgräsklippare i sin dockningsstation
En STIHL-återförsäljare ställer in det dynamiska klippschemat för en STIHL RMI 422 iMOW® robotgräsklippare på en grön gräsmatta

Så programmerar du en dynamisk klippningsplan för din ¡MOW®

Ange först klippområdets storlek. Robotgräsklipparen beräknar en plan som tar hänsyn till den veckovisa klipptid som krävs baserat på denna siffra och föreslår sedan aktiva tider som du enkelt kan godkänna med OK-knappen. Om du vill ändra den föreslagna planen, till exempel för att barnen leker i trädgården varje onsdag eftermiddag, kan du justera tiderna individuellt. 

Sammanfattning: klippningsplan robotgräsklippare

  • Klippningsplanen schemalägger klipptider baserat på storleken på den gräsmatta som ska klippas
  • Du kan ställa in och justera klippschemat individuellt
  • Vi rekommenderar att du endast låter robotgräsklipparen köra dagtid så att inga nattaktiva djur utsätts för risk
  • Regnsensorn hjälper till att upptäcka regn och kan upprätthålla klippmönstret och klipprestandan